Ostronskivling på halmsubstrat
Ett projekt jag startade med en god vän i slutet av 2017, då jag ympade mycel från Pleurotus ostreatus från ett träd på kartong/kaffesump, har äntligen givit frukt.
Jag kokade vatten och hällde det på kartong som jag rivit i små remsor. När det svalnat lägges mycel (finnes vid fotens bas av fruktkroppen) och kartong om vartannat i en behållare (jag använde en plastbehållare). Ett lock, som inte stängdes helt (för andning), sattes på behållaren varpå den ställdes undan på en mörk och relativt sval plats.
När mycelet spridit sig genom hela kartongen, fyllde jag på med kaffesump. När även sumpen var täkt av mycel impades detta på halm.
Halmen behandlades på liknande sett. Den klipptes först i mindre bitar (ca 2-3 cm) varpå den lades i ett stort kokkärl. Kokande vatten hälldes över halmen och ett lock lades på. Det hela fick stå i ca en timma. Nästa steg var att hälla av vattnet och låta halmen svalna något. överblivet vatten kramades ur halmen.
En hink desinficerades med kokande vatten. Lagom stora hål (kanske blev något stora) borrades runt om. Därefter lades ett ca 1-2 cm tjockt lager med halm i botten på hinken. mycel spreds över halm, och på detta sätt alternerades halm och mycel.
När det hela var färdigt tänktes hålen och ett lock lades på. Därefter ställdes hinken ner i en sval jordkällare, med hög luftfuktighet.
När mycelet spridit sig i hela hinken, släpptes ljus in för att trigga fruktkroppsbildning. Till synes bar projektet frukt.