Mer ostronskivling på halmsubstrat
För ett tag sedan skar jag tunna skivor av ostronmussling (Pleurotus ostreatus) som jag sedan placerade mellan blötlagd kartong, i flera lager — ungefär som lasagne. Detta resulterade i mycelbildning och senare fruktkroppsbildning i halmsubstrat. Nedan finner ni en beskrivning av hur jag gick till väga.
Utrustning & Metod
- Kartong
- Ostronskivling (Pleurotus ostreatus) (Finns att köpa i vissa livsmedelsbutiker, alt. plocka vilda fruktkroppar (ostronmussling)).
- Halm (eller halmpellets)
- 2 behållare av lämpligt material, med lock. En liten för kartong och mycel, en större för halm och mycel.
- Hudtejp (Finns att köpa på apoteket) (eller bomull)
- Verktyg för att göra hål i behållare, t ex en borrmaskin/skruvdragare.
Del 1 — Mycelbildning i kartong
Steg ett: Riv kartong i små bitar, detta för att underlätta spridning av mycelet i halmsubstratet. Skiva svampen (ostronskivling) i tunna små bitar. Notera att längs ner på foten av svampen kan mycel redan bildats i form av vitt ludd, utnyttja dessa delar av svampen.
Steg två: Blötläggning av kartongen. Koka vatten och häll den över kartong som du placerat i lämplig värmetålig behållare. Häll av vattnet efter en stund och låt kartongen svalna.
Steg tre: Krama ur vattnet ur kartong så att den inte droppar (krama ganska hårt). Varva sedan kartong och bitar av svampen som du skivat tunt — ungefär som lasagne — i lämplig behållare med ventilation (med lock). För ventilationen kan du göra små hål runt din behållare och täcka med hudtejp, vilken ger ett bra skydd mot eventuella mögelsporer; alternativt kan du använda bomull eller dylikt som du placerar i öppningarna på behållaren. Ställ därefter undan behållaren, som du placerat svampen och kartongen i, på en sval och mörk plats.
Steg fyra: Vänta mellan en till två veckor på att mycelet spridit sig i hela kartongen. Kolla i behållaren ibland för att se hur mycket mycelet spridit sig.
Del 2 — Fruktkroppsbildning i halmsubstrat
Steg fem: Blötläggning av halm. Koka vatten och gör samtidigt i ordning lämpligt kärl för halmen. Det kan också vara en idé att klippa halmen i mindre bitar för att den ska bli lättare att hantera.
Steg sex: Placera den klippta halmen i ditt kärl och häll på det varma vattnet. Placera ett lock med något tungt på och vänta i ca en timma – häll därefter av vattnet och låt halmen svalna.
Under tiden kan du förbereda den stora behållaren. Borra centimeterstora hål runt behållaren som du sedan täcker med hudtejp – ungefär 4 hål i 3 lager ovanpå varandra (beroende på hur stor behållaren är).
Steg sju: Nu är halmen redo för mycelet. Precis som med kartongen varvar du halm i lager med mycelet i behållaren med hål. Lagrens tjockleken varierar beroende på hur mycket mycel du har. När din behållare är lagom full, placerar du ett lock över den och placerar behållaren i en ljustät säck eller dylikt (du kan också placera den i en garderob, eller annan mörk och sval plats) och placerar den på en sval plats.
Steg åtta: Kolonisering av halm. Vänta mellan 15–30 dagar, kolla din odling då och efter fruktkroppsbildning, vilket du ser som vita utskott på halmen. När fruktkroppsbildningen kommit igång kan du skörde efter 4–5 dagar.
OBS! glöm inte att spraya fruktkropparna med vatten flera gånger om dagen, beroende på luftfuktigheten (kan vara en idé att skaffa en luftfuktighetsmätare).